maanantai 25. maaliskuuta 2019

Itse tehty kasvisliemi


Pitkästä, pitkästä aikaa taas kirjoittelen! Paljon on ekoilua mahtunut menneisiinkin kuukausiin, mutta vuodenvaihteessa perustamani yritys ja päätöiden kevätkiireet ovat vieneet melkein kaiken ajan ja jaksamisen. Nyt sairastuvalla pötkötellessäni ja koneelta kuvia siivoillessani ajattelin kuitenkin jakaa tämän jo puoli vuotta sitten toteutuneen kokeilun.


Syksyllä kerroin ahmineeni Otso Sillanaukeen Zero Waste -kirjan muutamassa päivässä kannesta kanteen. Kyseisestä kirjasta sain myös silloin inspiraation kokeilla tehdä itse kasvislientä. Homma oli hyvin yksinkertainen: keräsin pakastimeen isoon rasiaan kasvisten kannat ja kuoret, jotka olisivat muuten menneet saman tien biojätteeseen. Rasian täytyttyä keittelin niistä vedessä hiljalleen kasvislientä, jonka sitten taas pakastin muutamaan MÖ-kaurajogurasiaan odottamaan käyttöä.


Minusta kasvisliemen teko ei ollut sinänsä kovin vaivalloinen juttu. Pari kertaa kyseisen operaation toteutettuani totesin kuitenkin, että meillä tulee niin paljon tällaista kasvisliemeen kelpaavaa biojätettä, etten millään ehdi keitellä niistä kaikista lientä - eikä sitä meillä kulukaan niin paljon. Silloin tällöin olen tehnyt käyttänyt sitä keitossa, ja olen huomannut, että omatekemäni kasvisliemi on jäänyt maultaan aika valjuksi, joten muu maustaminen on ollut avainasemassa siitä ruokaa laittaessani. 400 gramman MÖ-kaurajogupurkit ovat ideaalin kokoiset liemen pakastamiseen ainakin meidän tarpeisiimme nähden. Yhdestä kattilallisesta tuli useampi tällainen hyvänkokoinen satsi.


Oletko sinä kokeillut tehdä itse kasvislientä, tai vaihtoehtoisesti kala-, kana- tai lihalientä alusta asti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti