tiistai 26. kesäkuuta 2018

Mökkihävikki minimiin


Pidin juhannusviikonloppuna ystävilleni yhdistetyt 30-vuotis- ja valmistujaisjuhlat kotiseudullani. Oli ihana viettää rentoa juhannusta tärkeiden ihmisten kanssa hengaillen, saunoen, juoden ja syöden. Syötävää olinkin varannut aika reilusti yli tarpeiden; olen tosi huono arvioimaan ruokamääriä isommalle joukolle. Niinpä ruokatarpeita jäikin mökiltä kotiin kuskattavaksi aikamoinen määrä.


Kotiin kulkeutui mitä erilaisempia aineksia, joille kaikille keksin pienen pähkäilyn jälkeen käyttötarkoituksen. Ainoastaan siivutetut palsternakat olivat ehtineet mennä sen verran huonoiksi, että ne jouduin laittamaan biojätteeseen. Kaiken muun olen tässä parin päivän aikana saanut upoteltua johonkin. Jäi hyvä mieli, kun ei tarvinnut melkein mitään heittää pois! Tässä muutamia ideoita, mihin ylijääneitä ruokia voi esimerkiksi käyttää.


Herkkusienet viipaloin ja paistoin käyttämättömäksi jääneessä, itse tehdyssä valkosipuli-mausteöljyssä. Poikaystäväni tuunasi sunnuntai-iltana hakemansa pizzan paistetuilla sienillä. Minä en halunnut pizzaa, vaan mieleni teki ihan kamalasti Hese-ruokaa - ensin haettu pizza oli jo huvennut parempiin suihin kun itse vasta kurvasin hampurilaisenhakumatkaltani kotiin, joten kuvaa en lopputuloksesta saanut!


Maissintähkistä leikkelin jyvät irti ja laitoin pienissä rasioissa pakastimeen.



Mökkijuhlissa oli DIY-mojitobaari, josta jäi aikamoinen määrä limejä yli. Valmiit viipaleet sekoittelin Lidlin sitruunanmakuisen Soda pop -limsan kaveriksi, ja lisäsin myös tuoretta minttua kaveriksi. Kokeilin samaa maustesettiä myös vadelmalimsan kanssa. Kivoja kesäjuomia!


Limeistä yritin tänään myös keitellä lime curdia, eli kuuluisan sitruunatahnan limeversiota. Se ei kuitenkaan näyttänyt jostain syystä onnistuvan, vaan jäi ihan löysäksi; täytyy miettiä, voisiko siitä litkusta tehdä sitten vaikka sorbettia tai jotain. Harmi, olisi ollut kiva maistaa lime curdia!



Ylijääneet bataatit keitin kasvisliemessä ja tein niistä ChocoChilin ohjeella bataattifalafeleja. Kastikkeeksi käytin myös mökiltä tuodun soijajugurtin lopun, joka sai - yllätys yllätys - limeä ja minttua sekä suolaa ja pippuria mausteikseen. Tosi hyvää!


Näiden lisäksi upottelin erilaisia kasviksia thairuokaan: punainen currytahna ja kookosmaito maustoivat kesäkurpitsan, minitomaatit, kiinankaalin, lehtikaalin ym. tofun kanssa. Siitä en hoksannut ottaa kuvaa, mutta tuli tosi kauniin värikästä ruokaa, kun oli niin paljon eri värisiä kasviksia.

Löysin tuossa viime viikolla Instagramista Nollahukka-nimisen tilin, joka osoittautui hurjan kiinnostavaksi. Sen ylläpitäjät pyrkivät elämään mahdollisimman jätteetöntä elämää, ja päivityksistä sai tosi paljon uusia hyviä ideoita jätteen määrän vähentämiseen omassa elämässä. Heiltä on tullut myös ZeroWaste-kirja, jonka haluan lainata kirjastosta heti kun vain ehdin! Oletko sinä jo tutustunut siihen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti