sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Lähiruokaa parhaimmillaan: Ravintola Maku


Vierailin viikonloppuna Porissa. Facebookista olin bongannut tuttavani postauksia marraskuussa Porin kauppahalliin avatusta ravintolasta nimeltä Maku. Ravintolan keskeinen ajatus on tarjota asiakkailleen alusta asti itse tehtyä, suomalaisen luonnon antimista ja lähituottajien tuotteista valmistettua herkullista, lisäaineetonta ruokaa. Arkisin lounasbuffetista löytyy runsas salaattipöytä sekä muutama lämmin ruoka, ja aina myös kasvisvaihtoehto, mikä minua tietysti ilahdutti. Muutkin erityisruokavaliot otetaan huomioon. Lounasajan ulkopuolella voi annoksia tilata listalta. Ja vielä paras osuus: perjantai-iltapäivisin Makusta saa sushia! Sushi tehdään tilaustyönä, ja siksi se on aina takuulla tuoretta.

Kävimme Makussa (vai Maussa? hankala nimi taivuttaa tässä yhteydessä :) perjantailounaalla. Harmikseni jätin kameran autoon, joten en saanut otettua paikan päältä kuvia! Ravintola löytyy siis juuri uudistetun Porin kauppahallin toisesta päästä, asiakaspaikkoja on kolmisenkymmentä. Pieni, suloinen, tunnelmallinen, eloisa – näillä sanoilla kuvailisin ravintolaa. Oman lisäfiiliksensä tuo se, että ravintola on tavallaan avoin, eli kauppahallin käytävät menevät ravintolan molemmin puolin, ja kauppahallin tunnelmaa ja ihmisvilinää pääsee seuraamaan syödessään.

Lounaaksi söin maukasta soijarouhelasagnettea, joka itse tehdyllä paholaisenhillolla höystettynä oli huikean hyvää! Lisäksi pasta-lohisalaattia sekä itse koottu sekoitus vihreää salaattia. Jälkiruoaksi join pakuriteetä. Pakuri oli minulle ihan uusi tuttavuus – se on siis koivun rungossa kasvavan sienen aiheuttama kasvannainen, jota on käytetty jo vuosisatojen ajan kansanlääkinnässä. Sain vinkin maistaa pakuriteetä hunajan kanssa, ja se olikin tosi hyvää. Makun pehmeä hunaja oli peräisin omista mehiläispesistä – todellakin lähiruokaa! Ihan huippua! Seuralaiseni otti luomukahvia, joka oli ennakko-odotusten mukaisesti kuulemma paljon parempaa kuin tavallinen.

Ihanan lounaan jälkeen oli pakko vielä tehdä sushitilaus mukaan otettavaksi. Tilasimme Maku Makia, eli lohta, avokadoa, kurkkua ja papaijaa (!) sisältävän makirullan, sekä Kalafornia-nimisen California rollin, jossa oli lohta, tuorejuustoa, avokadoa ja kurkkua. Lisäksi vielä pari jättikatkarapu-nigiriä. Kala haettiin saman tien kauppahallin kalamyyjältä, ja sushit tehtiin alusta asti paikan päällä käsityönä. Ei voisi olla tuoreempaa! Söimme sushit iltaherkkuna tuttujen kanssa, ja oli kyllä aivan loistavan hyvää. Itse olen vasta viime kuukausina innostunut sushista, ja nyt voisin syödä sitä vaikka koko ajan. Ainoa miinus oli, että riisi oli vähän irtonaista – varmaan niin tuoretta ettei ollut vielä ehtinyt jähmettyä tarpeeksi, jotta pysyisi hyvin kasassa? Susheista tajusin onneksi ottaa kuvan, ennen kuin ne hävisivät parempiin suihin.


Kokonaisuudessaan ravintola Maku oli tosi virkistävä kokemus kaiken maailman ketjuravintoloiden ja pikaruokaloiden joukossa. Näitä lisää! Voi, kunpa vain asuisin lähempänä – nyt onneksi tiedän, että kotiseudulle suuntautuvalla viikonloppumatkalla voin kurvata perjantaisin Porin kautta ja hakea tuoretta sushia pitkän ajomatkan jälkeiseksi herkkupalaksi!Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan Makuun. Vieraile vaikka ravintolan nettisivulla tai tykkää Facebookissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti