lauantai 20. huhtikuuta 2013

Oi ihana Porvoo!

Perjantaina teimme ystävän kanssa pikavisiitin Porvooseen. Tuo vanhojen puutalojen ja viehättävien pikku putiikkien kaupunki on aina yhtä ihana - pilvisestä päivästä ja jäätävästä tuulesta huolimatta.

Olin etukäteen kurkannut Porvoon kaupungin matkailusivuja netistä, sekä lähimatkailupalvelu Nopsan Porvoo-reitin kohteita. Yhden must-kohteen bongasin: Fredrikan Lähde oli nähtävä.

"Fredrikan Lähde on ekologinen hyvän olon talo keskellä Porvoota. Arkisin voit nauttia luomukasvisruokaa ja suussasulavia herkkuja kahvin tai teen kera." (Kuvaus talon omilta nettisivuilta)

Olin myyty.


Tämä kaunis puutalo ei ollut ihan vanhan kaupungin ytimessä, mutta helposti se kuitenkin löytyi. Marssimme nälkäisinä sisään lounaalle, ja hintaan 10,50e (ei paha!) saimme seuraavanlaiset annokset:


Lounaspöydästä sai valita joko ison salaattilautasen ja pienen keiton, tai toisin päin. Raikkaita salaatteja, falafelpyöryköitä, tuoretta leipää, hummusta, tomaatti-kikhernekeittoa... Oli todella herkullista! Ruoka on pääosin luomua, ja mahdollisuuksien mukaan lähituottajien raaka-aineista valmistettua. Lopuksi jouduimme vielä vaikean valinnan eteen, kun runsaasta teepöydästä piti valita jälkiruokatee. Ystäväni otti rooibosta, ja minä teesiivilöillä sählättyäni luomu-sitruunainkivääriteetä.


Meitä palveltiin alusta asti todella ystävällisesti; kerrottiin, mitä lounaspöytä sisältää ja niin edelleen. Hyvä palvelu vaikuttaa kyllä tosi paljon ruokapaikan imagoon. Tänne tulen mielelläni uudelleen!

Pelkkää lounasta talo ei kuitenkaan tarjoa, vaan sieltä voi myös ostaa erilaisia ekologisia elintarvikkeita, kirjoja, näkyipä jopa tuttuja lastenmusiikkilevyjäkin, ja ostosten lomassa voi rauhoittua ja rentoutua erilaisissa hoidoissa tai vaikkapa joogatunnilla. Ihanaa!Mahat pömpöllään suuntasimme sitten kierrokselle vanhan kaupungin putiikkeihin. Yksi mainitsemisen arvoinen kauppa oli Mormors herkkukauppa, jossa myytiin lähituottajien herkkuja. Oli suklaata ja hilloja ja lihoja ja juustoja ja etikoita ja vaikka mitä! Sai maistiaisia Porvoon lakritsin suklaapäällysteisistä nameista, ja sai tuoksutella Porvoon paahtimon erilaisia kahveja. Kahvit jauhetaan paikan päällä.


Herkkujen lisäksi ihastelimme putiikeissa vanhoja astioita, käsitöitä, leluja, postikortteja, vintagevaatteita... Ja Pienestä Suklaapuodista nappasimme paluumatkalle herkuiksi muutaman ihanan konvehdin. Puoti oli tosiaan nimensä mukaisesti pieni! Hyvä kun mahtui kääntymään, kun sisällä oli meidän lisäksi muutama muu. Ihanan intiimi tunnelma.

Jännä kuitenkin, etteivät ostoksemme olleet loppujen lopuksi kovin mittavat. Paluumatkalla juttelimme siitä, kuinka nykyään kerää mieluummin kokemuksia ja elämyksiä kuin tavaraa. Nuorempana tällaisen päiväretken jälkeen olisi varmasti tuntunut turhalta reissulta, jos mukaan olisi tarttunut vain pari pientä ostosta. Nyt kuitenkin tärkeämpää on kauniiden paikkojen näkeminen, inspiraation ja uusien ideoiden saaminen, hyvästä ruuasta nauttiminen, ja tietysti hyvän ystävän seura.

Tässä vielä muutama otos:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti