keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kesän yksi kohokohta: Frantsilan Kehäkukka


Juhannusreissulta palatessani poikkesin 3-tien varrella Hämeenkyrössä sijaitsevaan Frantsilan luomuyrttitilan ravintola-kahvila-myymälään Kehäkukkaan. Ajoitin visiittini lounasaikaan, koska kyseisen paikan ravintolasta saa lounasta joka päivä - eikä mitä tahansa lounasta, vaan omien yrttien ja lähituottajien tuotteiden ryydittämää kasvisruokaa. Olin pari kertaa aiemmin käynyt kyseisessä paikassa syömässä ja mieleeni oli jäänyt erittäin positiivinen kuva (ja maku) kasvislounaasta. Enkä tälläkään kertaa joutunut pettymään!


10,50 euron hintainen kasvislounasbuffet sisälsi muutaman lämpimän ruokalajin, runsaan ja kekseliään salaattipöydän, leivät, omasta nokkosesta tehdyn nokkos-yrttivoin, sekä juomaksi lähituottajan mehua, kotikaljaa tai yrtein maustettua vettä. Jälkiruoaksi kahvi tai haudutettu tee sekä omena-kanelikiisseliä ja kermavaahtoa. Lounaan olisi voinut syödä kauniisti sisustetuissa sisätiloissa...


...mutta koska oli lämmin päivä, istahdin ulkoterassille nauttimaan ateriastani. Kuva antaa ehkä väärän vaikutelman; juuri tuolla hetkellä pari pöytää sattui olemaan tyhjänä, mutta muuten ruokailijoita vilisi koko ajan, ja piha oli täynnä autoja. Ulkomaalaisiakin asiakkaita bongasin.


Terassilta olikin mainiot näkymät joelle!


Lounas oli mielettömän maukasta; juuri sellaista kasvisruoan kuuluu olla. Osaisinpa itsekin tehdä yhtä hyvää. Erityisesti mieleen jäi ravintolassa itse tehty (tietysti omaa nokkosta käyttäen) kurkuma-nokkospasta ja metsäsienikastike. Olisin voinut syödä sitä loputtomiin. Myös mungpavuista tehty hummus oli tosi hyvää, ja viime kerralta mieleeni jäänyt kasvisrieska oli yrttivoin kanssa jälleen niin herkullista kuin muistinkin. Sitten oli leipäjuusto-perunasalaattia, vihersalaattia papujen kera, kikhernelisuketta... ainoastaan lämpimiä punajuuria väistelin, kun en niiden ylin ystävä ole!

Jälkkäriksi hain omena-kanelikiisselin (kanelilla maustetun kermavaahdon jätin väliin) ja Frantsilan omaa, haudutettua Ystävyyden yrttiteetä. Maukkaan teen mittapuu on minulle se, että sitä voi juoda ilman hunajaa. Ja tämä tee ei todellakaan tarvinnut makeutusta; toisin kuin tavallinen pahvinmakuinen pussitee, se tosiaan maistui aidoilta yrteiltä. Herkkua. Lounaasta täydet pisteet!


Samassa rakennuksessa on myös myymäläpuoli, josta voi ostaa Frantsilan luonnonmukaisia tuotteita joka lähtöön: kauneudenhoitoon, saunomiseen, syötäväksi, tuliaisiksi... Olipa perimmäisessä huoneessa taidenäyttelykin. Ja kahvilasta saa lounaan lisäksi toki myös suolaista ja makeaa pienempään nälkään.


Isosta pihapiiristä löytyy myös toinen mielenkiintoinen rakennus, jossa on Hämeenkyrön matkailuinfo, lahjatavaroita ynnä muuta kivaa tarjoava Puotihuone, vaateputiikki Helmi-Ilona sekä kirpputori. 


Puotihuoneella ihastelin paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita. Helminauhan postimerkki- ja pullonkorkkimagneetit olivat upeita, ja tölkkinipsuista tehdyt rintarossitkaan eivät olleet hullumpia! Olen yleensä vähän epäluuloinen tölkkinipsutuotteita kohtaan, mutta tuollaista voisin kyllä vaikka itsekin pitää!


Myös Minttumaan kierrätyskankaista tehdyt värikkäät pussukat herättivät huomioni.


Think Today -merkin kekseliäistä laukuista ei valitettavasti ole kuvaa, mutta niissäkin oli käytetty kierrätysmateriaaleja: rakennusalan hukkamateriaalit laminaatti, muovimatto ja erilaiset kankaat olivat taipuneet laukkujen muotoon.

Kurkkasin kirppishuoneeseenkin, mutta sieltä en tällä kertaa löytänyt mitään mielenkiintoista. 


Tämän kaiken jälkeen oli pakko vielä pikaisesti tutustua pihalla olevaan yrttinäytepuutarhaan. Noin 300 yrtin puutarhassa oli kiva kierrellä ja yrittää tunnistaa kasveja - ja sitten tarkistaa oikeat vastaukset kylteistä. 


Oli ruohosipulia, timjamia, mustikkaa, tyrniä, raparperia, kissanminttua, porkkanaa, maarianverijuurta, ukontulikukkaa, nukkapähkämöä... ainakin kolme viimeistä olivat minulle ihan uusia tuttavuuksia.


Reilun tunnin visiitti todisti taas sen, että Kehäkukka on todellakin tutustumisen arvoinen paikka. Voi, kunpa kulkisin 3-tietä useammin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti