keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Pieniä tekoja

Törmäsin netissä sattumalta Ekopaasto-sivustoon. En ole millään tavalla sidoksissa kirkkoon, mutta tämä Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen kampanja herätti kiinnostukseni. Kampanja haastaa suomalaiset miettimään kulutusvalintojaan ja elämäntapojaan ekologisuuden ja hiilijalanjäljen pienentämisen kannalta. Ekopaaston aika on 13.2.-30.3.2013, ja siihen nettisivujen mukaan osallistuu myös moni suomalainen julkisuuden henkilö.

Kynttilänvaloa sähkövalon sijaan

Ekopaastoaminen on pieniä tekoja - kotimaisten tomaattien ostamista ulkomaisten sijaan, turhaan päällä olevien sähkölaitteiden sammuttamista, julkisilla kulkemista oman auton sijaan. Ihan miten kukin ihminen haluaa omalla kohdallaan toimia. (Tässä vaiheessa huomasin, että oma telkkarini on pauhannut jo jonkin aikaa ilman, että kukaan katsoo sitä. Sammutin sen.) Kuten aina sanotaan, pienistä puroista syntyy suuria virtoja. Ei ole iso asia ottaa tavaksi vaikka joka viikko totutella yhteen uuteen pieneen muutokseen omassa arjessa; oli se sitten roskien huolellisempi lajittelu tai vaikkapa suihkussa käynnin lyhentäminen parilla minuutilla ja sitä kautta veden säästäminen. Toivottavasti Ekopaasto-kampanja herättelee ihmisiä pohtimaan omia elintapojaan ja miettimään, millä tavoin voisi edes pikkuriikkisen pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Toivon myös, etteivät mahdolliset paaston aikaiset lupaukset jää unholaan heti kampanjan loputtua, vaan niistä tulisi osa arjen rutiineja.

Junalla auton sijaan

Itse luulisin eläväni hiukan keskivertosuomalaista ekologisemmin, mutta on minullakin paljon parantamisen varaa. Esimerkiksi syön kasvisruokaa, lajittelen jätteet niin hyvin kuin meidän taloyhtiössä on mahdollista ja suosin kirpputoreja. Ajelen kuitenkin autolla (pakon sanelemana, kun töihin ei muulla pääse), ja aina en jostain syystä osta sitä kaikkein ekologisimmin tuotettua tuotetta. Omat ekopaastotavoitteeni voisivat olla vaikkapa seuraavanlaiset:

-Pyrin olemaan heittämättä ruokaa roskiin. Se on ollut oikeastaan jo viime kuukausien ajan sellainen oma missio. Jämät käyttöön niin hyvin kuin mahdollista!

-Koitan käydä suihkussa vähän nopeammin. Myönnän, olen ihan toivoton lämpimän veden alla seisoskelija. Vettä kuluu.

-Säästän sähköä ottamalla päivisin kaiken irti luonnonvalosta ja iltaisin polttamalla kynttilöitä. Myös sähkölaitteet sammutan, jos en niitä tarvitse.

-Suosin mahdollisuuksien mukaan luomu-/lähiruokaa. Viime aikoina olen kiinnostunut varsinkin ravintoloista, jotka tarjoavat lähiruokaa; niistä kirjoittelen täälläkin.

Myös Ekopaaston nettisivuilla oleva kohta "Hiljennyn ja vähennän tahtia elämässäni" on tavoittelemisen arvoinen asia. Vaikka se ei suoranaisesti liity kulutukseen tai minkään asian säästämiseen, se saa olon kokonaisvaltaisesti rauhallisemmaksi ja onnellisemmaksi. Minun kohdallani tuo tavoite on toteutunut kuluneen puolen vuoden aikana ihan eri tavalla kuin esimerkiksi vuosi sitten. Muutto ja työpaikan vaihto sekä joidenkin muiden asioiden karsiutuminen elämästä ovat antaneet aikaa monelle hyvälle jutulle. Ihanaa, kun ei ole kiire ja voi elää arkeaan sellaisessa rytmissä, mikä tuntuu itselle hyvältä. Se antaa voimia myös muiden elämäntapojen pohtimiseen ja mahdollisiin pieniin muutoksiin parempaan päin.

Ekopaasto-kampanjalla on myös oma Tähteistä tuunatut -blogi, jonka idea on aika samankaltainen kuin minunkin blogini perusidea. Kannattaa kurkata!

Millaisilla teoilla sinä olet valmis kantamaan kortesi kekoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti